· 

Ben je ZZP'er in de zorg? Lees dan hier de reden waarom het zélf regelen van een vervanger VOOR JOU zo belangrijk is

De Belastingdienst voert steeds strengere controles uit. Des te meer reden om als ZZP'er goed op de hoogte te zijn van de meest belangrijke wet -en regelgeving. 

 

Waar de Belastingdienst bij jou op controleert is of je in loondienst bent bij je opdrachtgever. Als de Belastingdienst vindt dat er sprake is van loondienst dan zal je opdrachtgever alsnog loonbelasting af moeten dragen. De opdrachtgever probeert dit vaak bij jou te verhalen. Het gaat om hoge bedragen. 

 

Wil er sprake zijn van een loondienstverband dan moet aan alle drie criteria zijn voldaan. Namelijk: het verrichten van persoonlijke arbeid én betaling van loon én er is sprake van een gezagsverhouding. 

 

Indien er aan één van de drie criteria niet is voldaan, is er geen sprake van loondienst. Het is daarom belangrijk om als ZZP'er niet te voldoen aan minstens 1 van de drie criteria.

 

In deze blog bespreek ik het criterium: 

Het verrichten van persoonlijke arbeid:

 

Wanneer is er een indicatie voor loondienst:

Met het verrichten van persoonlijke arbeid wordt bedoeld: je verricht de werkzaamheden zelf, in eigen persoon. Je mag niet zelf vervanging regelen en laten plaatsvinden bij ziekte, vakantie, afwezigheid. 

 

Wanneer is er géén indicatie voor loondienst:

Dit is belangrijk voor jou als ZZP'er om te weten én om toe te passen:

Wanneer je ziek bent, je hebt vakantie, er is een reden waarom je niet kunt gaan werken:

  • Zorg zelf voor een vervangende ZZPér die jouw werkzaamheden overneemt. 
  • Leg schriftelijk vast dat je voor een vervanger hebt gezorgd én dat hij/zij jou werkzaamheden heeft overgenomen
  • 'Borg' in de overeenkomst tussen jou en je opdrachtgever dat jij zelfstandig zorgt voor een vervanger bij afwezigheid/ziekte