· 

Kleine ondernemersregeling verandert

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) verandert per 1 januari 2020. Wat betekent dit voor jou als kleine ondernemer? En heb ik hier ook mee te maken als zorgprofessional die deels vrijgestelde diensten en deels BTW belaste diensten aanbiedt?

 

Huidige KOR: KOR tot en met 2019

De huidige KOR regeling kun je in 2019 nog gebruiken. Dit kan als het saldo van ontvangen BTW minus betaalde BTW minder is dan €1883 per jaar. Je kunt de KOR alleen gebruiken als je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt. 

 

 

Nieuwe regeling: BTW vrijstelling vanaf 2020

Tot een omzet van € 20.000 exclusief BTW op jaarbasis kun je er vrijwillig voor kiezen om gebruik te maken van de nieuwe regeling. Deze keuze maak je uiterlijk vóór 20 november 2019.  Zorg dan ook dat je aanmelding vóór 20 november 2019 bij de belastingdienst is ontvangen. Wanneer je je aanmeldt dan geldt de regeling steeds voor 3 jaar. Dit betekent dat je drie jaar geen Omzetbelasting hoeft te betalen, maar ook geen Voorbelasting kunt terug vragen. De periode van drie jaar kan niet doorbroken worden.

 

Tenzij je met je onderneming de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt. Wanneer je tijdens deze drie jaar de omzetgrens van € 20.000 overschrijdt, dan kun je vanaf dat moment de komende drie jaar geen gebruik meer maken van de regeling. Vanaf dat moment ben je weer BTW plichtig, houdt je een BTW administratie bij en doe je aangifte Omzetbelasting. Overschrijding van de omzetgrens van €20.000 meld je bij de Belastingdienst.

 

Kan de regeling voor jou interessant zijn?

Type rechtsvorm

Tot en met 2019 is de regeling alleen wanneer je een eenmanszaak, VOF of maatschap hebt. De nieuwe regeling is voor alle ondernemingsvormen. Dus ook als je een coöperatie, stichting of BV als onderneming hebt. 

Omzet BTW belaste werkzaamheden tot en met €20.000

Je omzet van BTW belaste werkzaamheden heeft een omzet van maximaal €20.000

Je voorbelasting is lager dan je omzetbelasting waardoor je bij het doen van BTW aangifte steeds moet betalen

Ieder kwartaal moet je BTW aangifte doen. Omdat je niet veel kosten maakt heb je niet veel voorbelasting waardoor je steeds Omzetbelasting moet afdragen.

Je wil in de nabije toekomst een grote investering gaan doen

Wanneer je in de toekomst een grote investering gaat doen overweeg dan goed of de regeling wel of niet interessant voor je is. Bij het doen van zakelijke investeringen kun je voorbelasting terug vragen. Echter, als je gebruik maakt van de regeling, dan kan dit niet meer. 

 

Stel; je hebt een onderneming met deels BTW vrijgestelde en deels BTW belaste werkzaamheden

Stel je voor je verleent als verpleegkundige zorgwerkzaamheden. Daarnaast ben je ook ondernemerscoach. Je werkzaamheden als verpleegkundige zijn vrijgesteld van BTW en hiermee wordt een omzet behaald van €30.000, de werkzaamheden als ondernemerscoach zijn belast. Je behaalt hiermee een omzet van € 10.000. De totale omzet op jaarbasis is € 40.000.

 

Toch kun je in aanmerking komen voor de nieuwe regeling. De berekening is gebaseerd op de in Nederland belaste omzet. In jouw geval de omzet van € 10.000 die behaald is door de werkzaamheden als ondernemerscoach. Wanneer je gebruik zou maken van de regeling hoef je voor je belaste omzet geen Omzetbelasting meer te betalen, maar ontvang je ook geen voorbelasting meer terug.

 

Regelmatig zijn er nieuwe ontwikkelingen over dit onderwerp. Deze memo is geschreven op 15-07-2019. Dit betekent dat ontwikkelingen van een latere datum niet zijn meegenomen.