Weet jij wanneer de kosten van werkkleding aftrekbaar zijn?

zorg werkkleding boekhouder loes hesemans

Misschien schaf jij voor je onderneming wel eens werkkleding aan. Maar je weet niet wanneer de kosten hiervan aftrekbaar zijn? 

 

Lees dan verder:

 

Als zelfstandige zorgverlener kies je er soms voor om werkkleding te dragen, of je werkt op een plek waar dit verplicht is. En dan is het fijn als je de kosten hiervan kunt aftrekken van de belasting.

 

Welke kleding kun je af trekken van de belasting? Uit wetgeving en rechtspraak blijkt dat werkkleding moet voldoen aan bepaalde eisen, wil je de kosten af kunnen trekken van de belasting. Het gaat hier namelijk alleen om kleding die je (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van je onderneming. En belangrijke uiterlijke kenmerken heeft. Bijvoorbeeld kenmerken van een uniform.

 

Als je dus als verpleegkundige of praktijkhouder een wit uniform of jas draagt, dan zijn de kosten hiervan aftrekbaar. Kun je je kleding ook dragen buiten je onderneming? Dan moet de kleding voorzien zijn van een beeldmerk met een oppervlakte van minimaal 70 cm2. En dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming. Je kunt bijvoorbeeld je bedrijfslogo hiervoor gebruiken.

 

Je kunt de kosten inclusief BTW aftrekken van je omzet en op deze manier meenemen bij de aangifte van je Inkomstenbelasting. Ben je niet BTW vrijgesteld? Dan kun je de BTW terugvragen bij je kwartaalaangifte.